Laserové značení plastových elektronických součástek

Laserové značení plastových elektronických součástek

V elektrotechnickém průmyslu nachází uplatnění všechny možnosti průmyslového značení: CIJ tiskárny pro vysokorychlostní značení, TTR tiskárny, modulární aplikátory nebo mikroúderové značení. Nejčastěji se využívají lasery, například pro popis malých a mikro součástek či desek tištěných spojů nebo pro gravírování do nejrůznějších materiálů, apod.

Co se týká materiálu, elektroprůmysl je typický pro používání široké škály plastů s různými vlastnostmi. Obecně lze plasty značit pomocí vláknových nebo DPSS (pevnolátkových) laserů, které zaručí maximální kontrast značení.

Kvůli rozdílným vlastnostem jednotlivých typů plastů neexistuje společné řešení pro značení všech materiálů. Typickými příklady jsou zpomalovače hoření, které se používají při zpracování plastů, nebo materiály jako je sklolaminát, způsobují větší odolnost materiálu vůči značení.

Dále může být i značení několika barevných variant patic pro relé. Pro dosažení vysokého kontrastu a kvality značení se používá DPSS laser s vlnovou délkou 532 nm, což odpovídá zelené barvě ve spektru viditelného světla. Tento typ laseru je ideální volbou pro kontrastní značení s vysokým rozlišením při zachování integrity materiálu.